logo vibe
English (United Kingdom)Italiano (Italia)Hrvatski
Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union

Umjetnici

theartists

Josef and Anni Albers

Umjetnička avantura Josefa i Anni Albers, koja je započela na Bauhausu i trajala cijeloga života, čini jednu od najutjecajnijih umjetničkih baština dvadesetog stoljeća. Bili su neumorni eksperimentatori koji su započeli svoje umjetničke karijere kao nastavnici te se u potpunosti posvetili umjetnosti kao načinu prenošenja znanja i iskustva.

Umjetnička baština Josefa (Bottrop 1888. – New Haven 1976.) i Anni Albers (Annelise Else Frieda Fleischmann, Berlin 1899. – New Haven 1994.) koja je započela jna Bauhausu i trajala cijeloga života, obilježila je dvadeseto stoljeće svojim izrazito pionirskim karakterom.

Josef Albers, slikar, dizajner, nastavnik i teoretičar boje, bio je uvijek zainteresiran za potencijal materijala, te je neprestano eksperimentirao. Svaka linija i oblik, viđeni ili imaginarini, mogao je biti ukročen rukom koja se privikne na pokret i kontakt. Um i ruka kreću se koordirano kroz minuciozno proučavanje geometrije i potencijala volumena koji se čini beskonaćnim.
Anni Albers, tkalja, slikarica i nastavnica, je od prvih pokušaja eksperimentiranja s tkanjem na tkalačkom stanu razumjela je ekspresivni potencijal kojega nudi tkanina te ga je koristila kao početnu točku za transformaciju tkanja u apstraktna umjetnička djela. Kroz ispreplitanje ravnih linija i vijugavih čvorova niti, neobičnih materijala i tradicionalnih tekstura, Anni je proizvela elegantne organske i geometrijske oblike.

Oboje su napustili figuraciju te odabrali apstrakciju kako bi prikazali svoje unutarnje svjetove na koje su, između ostalog, utjecali glazba, priroda i pretkolumbovske civilizacije koje su smatrali autentičnima i nepokvarenima. Dvojac je iznova bio motiviran neumornom željom za iskušavanjem mogućnosti novih materijala i oblika koji su ih vodili u naumu da nauče gledati svijet oko sebe i unutar nas samih. Albersovi su pristupali umjetnosti kao iskustvu koje uključuje sva osjetila i kroz svoje strastveno nastavništvo stvorili su mjesto za dijeljenje i ljudski rast.

.

Partners

logo atlante smallLogo Istituto dei Ciechi di Milanologo MSU 230Logo glucksman

Contributors

Albers logo230LogoNoesis1logo santa maria della scalalogo Tooteko

Phone and Fax +39 075 3721525

Via A. Gramsci 1 bis, 06012 Città di Castello (PG)